تبلیغات
HSE IRAN
HSE IRAN
قالب وبلاگ

باکتری ‏ها سالیان دراز به عنوان دشمنان انسان شناخته می‏ شدند، از این رو ابتدا تصور می ‏شد که باید با تمام آن ها مبارزه کرد، اما امروزه می‏ دانیم در ساخت داروها، هورمون‏ ها، واکسن‏ ها، آنزیم‏ ها و... از میکروارگانیسم‏ ها به عنوان یک جزء اصلی در فرآیند تولید استفاده می ‏شود.

در این میان باکترهای پروبیوتیک (Probiotics) با توانایی تغییر فلور میکروبی روده نقش مهمی به عنوان باکتری‏ های مفید در بدن ایفا می ‏کنند. انسان از هزاران سال قبل پس از این که با نگهداری حیوانات اهلی از شیر دام استفاده کرد، این مطلب را دریافت که می ‏تواند با تغییراتی در شیر، آن را به غذاهای متنوعی تبدیل کند که اکنون شیرهای تخمیری نامیده می ‏شوند.

در حقیقت استفاده از میکروارگانیسم‏ های مفید برای تولید مواد غذایی، از قرن ‏ها پیش آغاز شد، بدون این که از نقش و حضور آن ها اطلاعی در دست باشد، علت اختراع شیرهای تخمیری توسط اجداد ما قابلیت نگهداری بیشتر آن ها در مقایسه با شیر، طعم اسیدی ملایم و دلپذیر و وجود اثرات مفید آن بر سلامتی است. از انواع شیرهای تخمیری می ‏توان به ماست، پنیر، کفیر، کومیس و ... اشاره کرد. در این بین ماست ‏های پروبیوتیک، جایگاه ویژه‏ای در تغذیه و سلامت انسان پیدا کرده است.

تعریف پروبیوتیک

واژه پروبیوتیک در اصل، کلمه ‏ای یونانی به معنای "برای زندگی" است. بر اساس تعاریف سازمان جهانی بهداشت به میكروارگانیسم های زنده ای كه در صورت استفاده كافی و مناسب به حفظ سلامت میزبان كمك می كنند ، باكتری های پروبیوتیك (به معنای برای زندگی) گفته می شود .

تولید محصولات پروبیوتیک

در سال ‏های اخیر تحقیقات زیادی در اروپا و سپس در آمریکا بر روی پروبیوتیک‏ ها و نقش آن ها در سلامتی انسان انجام شده است. نتایج این تحقیقات نشان دهنده اثرات مثبت غذاهای پروبیوتیک و یا مکمل ‏های پروبیوتیک در سلامتی انسان است. برمبنای این پژوهش‏ ها، کارخانجات تولید لبنیات اقدام به اضافه کردن باکتری ‏های پروبیوتیک به برخی از مواد لبنی کردند که وقتی شیر تخمیر شده با باکتری لاکتوباسیل و همچنین ماست پروبیوتیک را تولید کردند مورد استقبال فراوان مصرف کنندگان قرار گرفت. چند سالی است که تولید کنندگان کشورمان نیز به تولید این محصولات مبادرت ورزیده  و امروزه علاوه بر ماست، محصولات دیگری همچون بستنی ، نان ، شیرینی ، گز و ماکارونی پروبیوتیک  نیز در ایران تولید و عرضه می گردند که عنوان غذاهای فراسودمند (functional Food) به آنها اطلاق می گردد. با توجه به نتایج حاصله از تحقیقات انجام شده در آینده ممکن است شاهد استفاده از پروبیوتیک ‏ها در تولید سبزیجات و گوشت‏ های تخمیر شده نیز باشیم.

مکانیسم اثر:

روده ی انسان حاوی بیش از 100 تریلیون باکتری زنده است که همگی آن ها با هم فلور میکروبی روده را تشکیل می‏ دهند. باکتری ‏ها به انواع مفید، مضر و خنثی برای سلامتی انسان تقسیم می ‏شوند.

باکتری‏ های پروبیوتیک از طریق رشد و فعالیت خود مانع رشد و تکثیر باکتری‏ های مضر می ‏شوند و علاوه بر آن با سنتز برخی مواد ضروری برای بدن مانند ویتامین‏ ها، اسیدهای آمینه و... نقش مهمی در حفظ سلامتی فرد ایفا می ‏کنند.

در یک فرد سالم بین باکتری‏ های مفید و مضر توازن وجود دارد، اما بسیاری از عوامل مثل استفاده از آنتی بیوتیک‏ ها برای درمان بیماری‏ ها، اشعه‏ درمانی ، شیمی درمانی، استفاده از آب کلردار، غذاهای حاوی ترکیبای دارویی و استفاده از الکل، حساسیت ‏های غذایی، عمل جراحی، آسیب ‏های فیزیکی، استرس ‏های شدید، توکسین‏ های محیطی و حساسیت‏ های ژنتیکی می‏ تواند سبب از بین رفتن میکروب ‏های مفید موجود در بدن فرد شود و با غالب شدن میکروب ‏های مضر در روده، فرد دچار امراض و بیماری ‏هایی مثل اسهال، پوکی استخوان، افزایش کلسترول خون، کاهش قدرت پاسخ‏ گویی بدن به تحریکات خارجی و... خواهد شد.

مصرف مکمل‏ های پروبیوتیک موجب ایجاد کلنی‏ های مفیدی می‏ شوند که می ‏توانند مانند محیط باکتریایی طبیعی روده به سلامتی انسان کمک کنند و در عین حال زمانی را فراهم آورند که محیط باکتریایی طبیعی روده، خود را ترمیم و بازسازی کند و سپس این کلنی ‏ها به تدریج توسط محیط باکتریایی طبیعی روده که خود را بازسازی کرده است، جایگزین خواهند شد.

 

اثرات مفید پروبیوتیک ها

 از مهمترین اثرات سودمند استفاده از  فرآورده های پروبیوتیکی به موارد زیر می توان اشاره کرد:

1- جلوگیری از رشد و فعالیت باکتری ‏های بیماری زا 2- تقویت سیستم دفاعی و ایمنی بدن 3- جلوگیری و کاهش بیماری ‏های روده ‏ای و سرطان 4- کاهش کلسترول خون 5- بهبود عملکرد دستگاه گوارش و کمک به هضم بهتر غذا 6- تولید ریزمغذی ‏های مفیدی چون ویتامین ها نظیر B و K 7- تولید برخی اسیدهای آمینه ضروری 8- افزایش ماندگاری محصولات غذایی 9- کاهش پوکی استخوان 10- کاهش فشار خون 11- کاهش شیوع و تداوم اسهال 12- تولید آنتی اکسیدان‏ ها و ترکیبات ضد سرطان  13- تولید اسید لاکتیک مورد نیاز بدن 14- بهبود هضم لاکتوز در روده 15- افزایش احساس خوب سلامتی 16-  کاهش ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماری لثه 17- کاهش عفونت های قارچی و بوی بد دهان  18-  کاهش بیماری های آلرژیك در نوزادان 20 کاهش و درمان درمان سندرم روده‌تحریک پذیر.

متخصصان مصرف روزانه حداقل 100 گرم از این محصولات را توصیه می کنند.

 

 

 

 

 




طبقه بندی: پزشکی، بیماری های غیر شغلی، بهداشت،
برچسب ها: بیومتریک،
[ شنبه 3 اسفند 1392 ] [ 10:00 ق.ظ ] [ سیداسعد حسینی ] [ نظرات ]
.: Blog Templates By : MihanTemp :.

درباره وبلاگ

نویسندگان
لینک های مفید
نظر سنجی
خدمات این وبلاگ را چگونه برآورد می کنید





لینک های مفید
آمار سایت
بازدیدهای امروز : نفر
بازدیدهای دیروز : نفر
كل بازدیدها : نفر
بازدید این ماه : نفر
بازدید ماه قبل : نفر
تعداد نویسندگان : عدد
كل مطالب : عدد
آخرین بروز رسانی :
امکانات وب